gazsó jános

a békésszentandrási székhelyű Mezőmag Vetőmag Termelő, Tisztító és Forgalmazó Kft. ügyvezetője 1987-ben alapította vállalkozását. A cég az elmúlt 35 év során töretlenül fejlődött. A kalászos vetőmagok területén ma már piacvezető szerepet tölt be a Dél-Alföldön.

 Az első öt évben a családi vállalkozás csak másodállás volt számomra. A Szegedi Gabonatermesztési Kutatóintézet szaktanácsadójaként dolgoztam 1993-ig, amikor is úgy döntöttem, a továbbiakban a saját vállalkozásomra helyezem a hangsúlyt, kizárólag ezzel foglalkozok. Megvásároltam a volt Szarvasi Állami Tangazdaság kákai majorjának néhány épületét, itt alakítottuk ki a telephelyet. Később megalapítottam a monori Mezőmag Kft.-t, majd megvásároltam a Kurcatej Kft.-t, így ma már három vállalat alkotja a Mezőmag cégcsoportot.

 Gyakorlatilag folyamatosan nőtt az általunk megművelt földterület, s ezzel párhuzamosan a tárolókapacitás is. Kunszentmártonban 2003-ban, Cserebökényben pedig 2006-ban vásároltunk telephelyet. Mindkét helyszínen 2-2 ezer tonna kapacitású tárolónk van. A kákai telephelyen nyolc tárolónk van, összesen 8000 tonna kapacitással. Itt 2011-ben építettünk egy korszerű, 12 tonna/óra teljesítményű terményszárítót. A meglévő vetőmagüzemi vonalat idén egy újabb vonallal bővítettük. Ma már 2500 hektáron gazdálkodunk és további 400 hektáron integrátorként termeltetünk vetőmagot. Évente 3-4 ezer tonna kerül ki az üzemünkből (amely egyébként 5 ezer tonna/év feldolgozására alkalmas), tavalyi árbevételünk meghaladta az egymilliárd forintot. Eredményeink jórészt kiváló szakembergárdánknak köszönhetőek. Harmincöt alkalmazottunk közül nyolc mezőgazdasági mérnök, közülük is öten vetőmag-szakmérnökök. Ez biztosítja a magas színvonalú szakmai munkát.

Kalászos vetőmagokból (búza, árpa, zab, rozs, triticale) 29 fajtát állítunk elő. Ez lényegesen több az optimálisnál, de fontosnak tartjuk, hogy a környékbeli cégeket olyan vetőmagokkal is kiszolgáljuk, amelyeket nehéz beszerezni a piacon (ilyen például az őszi zab). Én a hazai fajták elkötelezett híve vagyok, amit jól mutat, hogy a 29 fajtából 28 magyarországi nemesítésű, vagy honosítású. A jelenleg még meglévő biológiai alapok elegendőek arra, hogy álljuk a versenyt a multinacionális cégekkel szemben. A hazai fajták termesztését rendkívül fontosnak tartom, de ehhez szükséges a kormány és a kutatóintézetek hathatós támogatása is.

 Hektikus, jelenleg éppen leszálló ágban van. Sajnos nagyon kicsi a felújítási hányad, azaz kevesen vásárolnak fémzárolt (tehát hatóságilag ellenőrzött, nyomon követhető) vetőmagot. Ez az arány Nyugat-Európában 50-60 százalék között mozog, nálunk azonban csak mintegy 25 százalék. Ennek elsődleges oka, hogy a gazdák az elmúlt időszakban nehezen tudták értékesíteni a gabonát. Kevés volt tehát a bevételük, ezért nem vásároltak fémzárolt vetőmagokat, hanem a saját magjukat vetik vissza. Ez azonban a termésátlagok csökkenéséhez és a minőség romlásához vezethet, ami meghiúsíthatja az exportértékesítéseket is.

A kft. 1996-ban megkapta a Vállalkozók Országos Szövetségétől a „Kiváló vállalkozás” díjat. Nagy örömömre szolgált, hogy 2009-ben átvehettem az „Év vállalkozója” kitüntető címet, 2012-ben pedig a „Békésszentandrásért” díjat.

Alapvetően optimista vagyok. Úgy gondolom, hogy a cégnek van jövője, s az elkövetkező években sem szűkülnek be piaci lehetőségeink. Magyarországon a mezőgazdaságnak és ezen belül a vetőmagtermesztésnek kell, hogy legyen jövője. Ezen dolgozunk munkatársaimmal.