2018 évi fajtaajánlatunk

Őszi árpa

GK JUDY
Középérésű, kétsoros őszi árpa
Kiváló agronómiai tulajdonságokkal és kimagasló termőképességgel rendelkező fajta. A középérésű csoportban az egyik legnagyobb terméshozamot elérő árpa, meghaladva a sztenderd fajták átlagát. Kedvező időjárási körülmények között az intenzív termőterületeken közel 9 tonnás termés elérésére képes, még az alföldi termőtájakon is 7 tonnát meghaladó terméssel takarítható be.
Főbb jellemzői:
Szalmája magas
Állóképessége kiemelkedő
Télállósága jó
Hektoliter-tömege átlag feletti: 65-70 kg

KH Tas
Hatsoros, kiváló bokrosodó- és termőképességű, modern árpafajta.

A minősítő kísérletekben éréscsoportjában a legnagyobb termést érte el 7% terméstöbbletet adva a sztenderdekhez képest. Elismerését követően népszerűsége folyamatosan növekszik, mivel minden évben a legjobbak között terem. Szárszilárdsága jó, kalásza laza, félig felálló. Ezerszemtömege viszonylag alacsony, de a kalászonkénti szemszáma kiemelkedő. Bokrosodó képessége szintén kiváló. Ha jól bokrosodik, akkor a kalász hossza csökken. Fagyállósága az egyik legjobbnak bizonyult. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló. Minden évjáratban megbízhatóan az egyik legnagyobb termőképességű kalászos az egész Kárpát-medencében. A romániai minősítő kísérletekben 2004-ben Aradon 9,38 t/ha-os eredménnyel 44%-kal termett többet, mint az összehasonlító fajta. A magyar vetésterületből több, mint 10%-kal részesedik, és ezzel a harmadik legelterjedtebb fajta az országban. Jó eredményei alapján Csehországban is megkezdték termesztését.

SU ELLEN
a csúcstermések legújabb dimenziója az árpatermesztésben
kiváló ökostabilitás, jó technológiai alkalmazkodóképesség
erőteljes felépítés, kifejezetten aktív, egészséges levélfelület

Az igazán nagy termőképességet mutató középérésű SU ELLEN az ősziárpa-nemesítés valódi mérföldköve lett. Az új fajta kedvező tulajdonságainak köszönhetően Európa számos árpatermesztő régiójában gyorsan elterjedhet, az üzemi és a gyakorlati tapasztalatok is valódi sikertörténet kezdetét jelzik.
Az SU ELLEN kimagasló termőképesség mellett az átlagot jóval meghaladó ezermag-tömegével is felhívja magára a figyelmet. A hatsoros kalászok termékenyülési viszonyai nagyon jók, rekordtermések elérésére alkalmas felépítésűek. A fejlett, széles és szépen telt kalászokat az SU ELLEN a jó állóképességének köszönhetően a tenyészidő során végig képes megtartani, aminek záloga a vaskos és erős, ugyanakkor nagyon rugalmas szalmája.
A fajtában rejlő nagy termőképesség, erős generatív hajlam a nagyon eltérő agroökológiai viszonyok közepette is markánsan képes megnyilvánulni, alkalmazkodóképessége kiváló. A tenyészidőt hosszan és nagyon aktívan képes kihasználni a fajta, hiszen tavasszal korán regenerálódik, gyorsan fejlődésnek indul, erősen bokrosodik. Levélzete vaskos szövetű, a levéllemezek szélesek, a növények lombozata kimagaslóan egészséges, ami a nagyon jó betegség-ellenállóságának eredménye.
Az SU ELLEN minden körülmények között versenyképes árpatermesztést tesz lehetővé a legintenzívebb és a hagyományos termesztés-technológiával egyaránt.

GIGGA
Középérésű, 6-soros őszi árpa
A GIGGA fajta ideális kombinációja a magas szemtermésnek és a jó takarmány minőségnek. Jó általános betegség ellenálló képesség jellemzi.
Jellemzők
magas termőképesség
közép-korai szárba indulás, kalászolás és érés
közepesen magas szalma (átlagosan 70 cm)
állóképessége megfelelő
megdőlésre nem hajlamos
jó télállóság jellemzi
stressztűrő képessége magas
állománya tetszetős, a tejes érés stádiumában a pelyvalevelei enyhén rózsaszínes árnyalatúak
átlagosnál jobb általános betegség ellenálló képesség jellemzi
rezisztens az árpa sárga törpülés vírusra
erőteljesen ellenáll az árpa mozaik vírusnak és a lisztharmatnak
helmintospóriumos levélcsíkosságra nem fogékony

KH Viktor

Antonella

Related Portfolio

 • Őszi búza

  Mv Ménrót új, korai érésű őszi búzafajta Termőképessége 8,0–9,0 t/ha Mv Nemere testvére Keményszemű, jó malmi minőségű (Malmi I.) Nagyon jó betegség ellenállóság (Yr, Lr, Sr) Az Mv Ménrót kiváló adottságai intenzív viszonyok között használhatók ki leginkább, de javasolt kipróbálása átlagos termésszinten, közepes tápanyag-ellátottságú területeken is. Mv Kolo rekordtermés elérésére képes malmi búza a hazai […]

  Tovább... »

 • Őszi tritikálé

  GK SZEMES Korai érésű, szálkás kalászú őszi tritikále Magyarország legnagyobb területen termesztett tritikáléja a GK Szemes. Korai érésű őszi-járó tritikále, de kora tavaszi vetés esetén gyorsan szárba megy. Kerülni kell a korai vetését. Igényes fajta, kiemelkedő terméshozamokat a jó búzaterületeken ér el, de a rozs- és hagyományosan tritikále területeken is magas terméseket produkál. Rendkívül intenzív […]

  Tovább... »

 • Őszi zab

  GK IMPALA Korai érésű őszi zab Az elismert fajták közül a legkorábbi. Esszenciális aminosavakban gazdag, fehérjetartalma és fehérjehozama lényegesen nagyobb, mint a tavaszi zaboké. Átlagos évjáratot figyelembe véve hozama a tavaszi fajtákénál 20-25%-kal magasabb. Nagy zöldtömege miatt az abraktakarmány-termelésen túl kiválóan alkalmas szenázs és silótakarmány készítésére, önmagában és keverékben (bükköny, borsó) is. Főbb jellemzői: • […]

  Tovább... »