Hírek

30 év

Posted at 2017-11-29 » By : » Categories : Hírek » 0 Comment

 

Tisztelt Partnerünk!

Köszöntjük Önt a Mezőmag Vetőmag Termelő, Tisztító és Forgalmazó Kft. nevében, abból az alkalomból, hogy cégünk 30 éve alakult.

Ön egy olyan ünnepi kiadványt tart a kezében, amely a fajtaismertetésen kívül a Mezőmag Kft. 30 éves tevékenységét is hivatott bemutatni.

A Mezőmag GMK 1987-ben alakult. Az alakulástól számítva 11 évig GMK, majd 1998-tól Kft. formában működik. Az év májusában elhatároztuk, hogy a szakmáinkba vágó plusz jövedelmet biztosító vállalkozást indítunk. Mondhatnám, hogy az elgondolást azonnal tett követte, azonban az akkori viszonyoknak megfelelően az engedélyezési procedúra 4 hónapot vett igénybe, így szeptemberben megalakulhatott a Mezőmag GMK.

Az első öt évben a családi házunk udvarán építettünk egy tisztító üzemet és saját gyártású gépekkel kezdtük el a munkát. Elmondhatjuk, hogy az országban az elsők voltunk, akik engedélyt kaptak vetőmagtisztító üzem létesítésére. Kizárólag másodállásban, este, éjszaka és hétvégenként dolgoztuk fel a beszállított terményt.  Szeptember végén már működött az üzem és kistermelőknek tökmagot, a csabacsűdi tsz-nek fénymagot és mustár tisztítottunk.

Egy abban az időben rólunk írott cikkben a Szabad Föld újságírója megkérdezte: „Mi a szlogenünk?” A rögtönzött válasz ez volt: „Még többet, még jobban!”

Az első nagy változás 1992-93-ban következett be, amikor a család kárpótlási jegyein 250 ha földet sikerült venni és megvásároltuk a privatizáció keretében a Szarvasi Állami Tangazdaság Kákai majorjában lévő épületeinek jelentős részét.

Áttelepítettük a tisztítógépeket és már félig-meddig nagyüzemi technológiát alkalmazva megkezdődött a feldolgozás és vele párhuzamosan a partneri kör kialakítása.

1992-től kezdtük a saját, majd később bérelt területeken is a vetőmagtermelést. A megtermelt vetőmagok feldolgozása és értékesítése már a teljes vertikumot felölelte.

Az állami tulajdonú vetőmagvállalatok szinte kivétel nélkül tönkrementek, így csak élni kellett a lehetőséggel, amit mi meg is tettünk!

1998-ban a társasági törvény változása miatt egyszemélyes Kft-ként működtünk tovább.

Időközben megalakítottuk a Monori Mezőmag Kft-t és felvásároltuk a Kurcatej Kft-t, így a kapcsolt vállalkozásokkal együtt, mint cégcsoport működtünk tovább.  Napjainkban 2500 hektár a teljes terület, amelyből 1200-1400 hektáron állítunk elő vetőmagot és további 300-400 hektáron termeltetünk a környékbeli kistermelőkkel.

A fejlődés – néhány aszályos évet kivéve – töretlen volt az elmúlt 30 évben. Árbevételünk 1992-ben 27 millió Ft, 2007-ben 650 millió Ft,  2016-ban már több, mint 1 milliárd Ft volt.

A terület megműveléséhez szükséges teljes gépparkkal rendelkezünk. Új terményszárítót építettünk, két nagy teljesítményű vetőmag feldolgozó vonalon évi 5-6000 tonna feldolgozás kapacitás áll rendelkezésünkre.

Teljesen felújítottuk az irodát, amelyben 8 felsőfokú végzettségű szakember dolgozik, ebből 5 vetőmag-gazdálkodási szakmérnök, akik nagy szakmai alázattal végzik munkájukat.

A tárgyi és személyi feltételek teljes mértékben rendelkezésre állnak a magas színvonalú munkához. A kiváló munkatársak mellett, a fizikai állomány precíz, lelkes munkája szintén hozzájárult a sikeres működéshez.

A pénzügyi háttér biztosított, a nagyobb beruházásokhoz két olyan bank biztosítja a forrásokat, akik már 30 éve a partnereink és azóta is „megbízunk egymásban”!

Csak a változás állandó, szokták mondani, ami ránk is igaz. Az elmúlt évtizedekben több mint 60 kalászos fajta vetőmagot állítottuk elő, ebből néhányat mi vezettünk be a piacra. Állandó és élő kapcsolatot tartunk fenn a hazai kutatóintézetekkel. Néhány éve a külföldi fajtákat is felvettünk a palettára, alkalmazkodva a termelők megváltozott igényeire, de ettől még a hazai fajták elkötelezett híveként ismernek bennünket.

Az Alföldi régióban a legnagyobb fajtaválasztékkal rendelkezünk és az egyik legnagyobb volumenben értékesítünk kalászos vetőmagokat.

Jelenleg 19 őszi búza, 4 őszi árpa, 4 őszi tritikálé, 2 őszi zab, 2 tavaszi árpa, 1 tavaszi tritikálé, 3 tavaszi zab a kalászos fajtaszortiment. Ezen kívül fénymag, borsó, lucerna és mustár vetőmagot is termelünk és forgalmazunk.

A fémzárolt vetőmag mennyiség 1993-ban 202 tonna, 1997-ben 1911 tonna, 2007-ben 2751 tonna és 2017-ben 3532 tonna. A bérmunkába feldolgozott és fémzárolt vetőmag 2017-ben további 800 tonna.

A kalászos émzárolt vetőmag iránti kereslet lassan növekedésnek indult, de a felújítási hányad még így is alatta marad a kívánatosnál és nem éri el a 30 %-ot.

A vetőmag bizalmi cikk, mi ezt a már elnyert bizalmat szeretnénk megtartani, és a vetőmag szakma iránti elkötelezettséget továbbra is fenntartani.

Befogadni az újat (innováció), megtartani minden régit, ami jó (tradíció), továbbra is a feladatunknak tekintjük.

Ami a termelőkkel való kapcsolatunkat illeti, az előzékenységen túl a vetőmag értékesítésekor érezzék, hogy „ a vevőnek mindig igaza van”. Az adott termőterületre igyekszünk a legjobb fajtát ajánlani.

Munkánk eredményeként a szakmai elismerések sem maradtak el. A Mezőmag Kft. 1996-ban Kiváló Vállalkozás  címet nyerte el, a cég ügyvezető tulajdonosa 2009-ben az Év Vállalkozója kitüntető díjban részesült. Aktívan részt veszünk szűkebb pátriánkban a kulturális, sport és civil szervezet támogatásában.

Társrendezői vagyunk a Szarvason évek óta megrendezésre kerülő Országos Tritikálé Napnak.

Szeretnénk, ha 3 évtizedes munkánk elismeréseként továbbra is partnereink maradnának és megújuló fajtaválasztékunkkal minden termelő igényét ki tudnánk elégíteni.

Mindent megteszünk azért, hogy a termékeink és szolgáltatásaink minél szélesebb körben ismertté váljanak. Ezt a célt szolgálja ismertetőnk is, melyet jószándékkal ajánlunk minden érdeklődő számára.

„Ajánljuk MAGunkat!”

 

November 25-én ünnepelte meg cégünk a 30 éves évfordulóját.

Gazsó János

ügyvezető-tulajdonos