Az 1987-ben alapított Mezőmag Kft. 2500 hektáron gazdálkodik, s további 400 hektáron integrátorként termeltet vetőmagot. Az ötezer tonna kapacitású üzemből évente 3 ezer tonna vetőmag kerül a hazai termelőkhöz, a mennyiség egyharmadát a fajtatulajdonosok vásárolják vissza.

Gazsó János, Gazsó János, Mezőmag Kft., Szarvas
Gazsó János három évtizeddel ezelőtt alapította a Mezőmag Kft-t, amely ma már több településen is rendelkezik telephellyel. Fotók: Such Tamás. (Galéria)

– Harmincöt fajtát termesztünk, ebből 16 őszi búza, 6 őszi árpa, 5 őszi tritikálé, 2 őszi zab, 3 tavaszi zab, 2 tavaszi árpa és 1 tavaszi tritikálé. Néhány évvel ezelőtt még szinte kizárólag csak hazai fajtákat értékesítettünk, ma azonban már a 35-ből 11 külföldi – mondta Gazsó János. Hozzátette: sajnos reménytelen a harc, a külföldi vetőmagok térnyerése, s ezzel a fajtaszortiment átalakulása elkerülhetetlen. A magyar termelők ugyanis előtérbe helyezik a kevésbé jó minőségű, de magasabb termőképességű külföldi vetőmagokat. Ráadásul a hazai nemesítők kevés támogatást kapnak.

Mezőmag Kft., Mezőmag Kft., Szarvas
Gondosan vizsgálják a vezőmagokat.
A békésszentandrási vetőmag szakmérnök szerint reményt keltő, hogy néhány nemesítéssel foglalkozó magáncég új, hazai nemesítésű fajtákkal jelentkezett a közelmúltban. Ezeket a Mezőmag Kft. is igyekszik felkarolni.

Gazsó János a hazai vetőmagpiac másik nagy problémájának azt látja, hogy rendkívül alacsony a felújítási hányad, azaz kevesen vásárolnak fémzárolt vetőmagokat (valószínűleg a magasabb ár miatt). Az őszi búzánál mindössze 20 százalék az arány, a rozsnál és a zabnál pedig még ennél is kevesebb.

A Mezőmag Kft. a környékbeli gazdák igényeinek kielégítésére a kalászosok mellett kisebb mennyiségben lucerna- fénymag és borsó vetőmagot is termeszt. Az idei évtől a zöldítési program keretében a facéliát és a mustármagot is felvették a palettájukra. Szintén újdonság, hogy egy nagy nemzetközi cég megrendelésére 80 hektáron hibrid kukorica vetőmagot termesztenek.

Mezőmag Kft., Mezőmag Kft., Szarvas
Korszerű berendezések a szarvasi telephelyen.
– Jelenleg csupán 300 hektárt tudunk öntözni, de a jövőben ezt további 220 hektárral szeretnénk növelni. A Linear öntözőberendezés megvásárlásához 50 százalékos támogatásra pályázunk. Szintén 50 százalékos támogatást szeretnénk nyerni egy 2 ezer tonna kapacitású tárolószín megépítéséhez – sorolta a cégvezető. Hozzátette: kákai (Szarvas külterülete) telephelyükön, ahol az irodáik találhatók, éppen egy teljeskörű felújítás zajlik, melyre 30 millió forintot fordítanak.

Gazsó János szerint cégük fő erőssége a jó szakembergárda. Negyvenkét dolgozójukból nyolcan mezőgazdasági mérnökök, azon belül öten (köztük ő maga is) vetőmag szakmérnökök. Minden területen igyekeznek haladni a korral, a napokban például megvásárolták az Agrovir új vállalatirányítási rendszerét, amellyel egyszerűbbé válik a munkaerő- és készletnyilvántartás, a táblatörzskönyvezés és sok minden más is. A cég traktorjaiba a közelmúltban egy úgy GPS-rendszert építettek be, amivel a vetés és más agrotechnikai műveletek pontossága jelentősen növelhető.

Mezőmag Kft., Mezőmag Kft., Szarvas
Ketten a Mezőmag Kft. munkatársai közül. A cégnél 42-en dolgoznak. (Galéria)

A Mezőmag Kft. is részt vesz a III. Országos Tritikálé Napon, amelyet május 25-én rendeznek meg Szarvason, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Karának Tessedik Campusán. A téma ezúttal a tritikálé zöldhasznosítása lesz. Gazsó János előadóként is szerepel a rendezvényen, a Mezőmag Kft. pedig a fajtabemutató helyszínéül szolgál majd.

(Forrás: www.hir6.hu)